Narcose bij de Heilige Birmaan

Informatie over Narcosemiddel, onverdraaglijkheid bij maskerkatten en gedrag na een operatie of een keizersnee in het algemeen.

In Duitsland is het nog wijdverbreid onbekend, dat er een zeer hoge sterfte is van katten en kittens na geboorte door middel van een keizersnee of een normale operatie. Veel dierartsen weten niet, dat maskerkatten gevoeliger reageren op narcosemiddelen en na toepassing van een normale dosering niet goed wakker worden en/of bloedsomloop problemen kunnen krijgen. Ofschoon ik de laatste tijd meer en meer van dierenartsen te horen krijg, dat zij de kleine patiënten wegen en hun bezitters op deze bijzonderheid opmerkzaam maken. Dit fenomeen voor de gemaskerde katten in de kattenfok (siamezen, colourpoint perzen en brits korthaar, neva masquerade, heilige birmanen, ragdolls etc.) hangt samen met het ontbreken bij de katten van een bepaald lipide (vetstof) in het bloed. Dit lipide zorgt ervoor, dat het narcosemiddel sterker en beter door het lijf opgenomen wordt. Het ontbreken daarvan kan zowel tot shock en/of hartstilstand tijdens of kort na de operatie leiden. Een nauwkeurige dosering van het narcosemiddel in verhouding tot het gewicht van het dier of de uitwendige toepassing van lachgas zijn aan te raden. Vaak leidt het tot de dood van het dier, wanneer, bijvoorbeeld, de kat alleen is gelaten, doordat de bezitter moet werken of afwezig is, of 's nachts aan een hartstilstand overlijd of aan een onderbroken bloedsomloop stikt. Hoe gedraagt men zich als bezitter van een point-kat, die geopereerd moet worden? - De behandelende arts op het feit wijzen, dat deze kleurvarianten maar zoveel narcosemiddel toegediend mogen krijgen, dat ze even slapen. De kat moet gewogen worden en de dosering moet eerder minder gegeven worden. Beter is het, nog wat narcose na te spuiten, wanneer de kat tijdens de narcose verschijnselen vertoont die erop duiden, dat het dier weer ontwaakt. Wat doe ik als bezitter van een net geopereerde kat? De kat moet zolang in de dierenartspraktijk blijven totdat het duidelijk te zien is, dat hij of zij weer wakker wordt. De bezitter moet de kat tot het volledige wakker worden, circa. 6 tot 8 uur na de operatie heel goed in de gaten houden. Daarvoor kan een grote transportbox prima gebruikt worden. De kat wordt op een warmtekussen gelegd, dat op de laagste stand ingesteld wordt, waardoor zij niet onderkoeld of oververhit kan raken. In geen geval laat men andere katten uit het huishouden met hem/haar samenkomen, omdat katten, die niet goed wakker zijn, soms tot merkwaardige gedragingen neigen kunnen. Later kan hieruit eventueel agressie ontwikkelen tegen de in halfslaap geziene katten, omdat de negatieve gevoelens die de kat eventueel had in samenhang met pijn en de operatie met deze katten in verbinding gebracht worden. De dieren zouden, als het het mogelijk is, pas eten moeten krijgen als ze goed wakker zijn en weer kunnen zitten en lopen.

Omdat soms dierenartsen en birmanen baasjes dit niet weten wil ik dit toch hier vermelden.


Waar op te letten bij aankoop kitten.

Als de kittenperiode weer gaat komen zien we ook de eerste vragen weer verschijnen in onze FB groep De Heilige Birmaan. Men wil dan graag info over kittens of herplaatsers. Vandaar dat we even wat belangrijke info opgesomd hebben voor toekomstige kittenkopers.

Laat u niet verleiden door de prachtige foto’s van zgn. raskatten zonder stamboom. Een kat zonder stamboom is geen raskat (en nee, een afstammingsbewijs is geen stamboom).

Met een fokpoes mogen (omwille van de gezondheid en het welzijn van de poes) niet meer dan 2 nesten per 12 maanden of niet meer dan 3 nesten per 24 maanden worden gefokt. Dit wordt gecontroleerd door de rasverenigingen ,aan de hand van de stamboom aanvragen. Wordt er toch vaker met een poes gefokt??? Dan kan dat ook één van de redenen zijn waarom er voor het “raszuivere” nestje geen stamboom wordt aangevraagd.

Laat u ook niet verleiden door een veel lagere prijs dan normaal voor een Birmaan gevraagd wordt. Een Birmaan kost nu éénmaal tussen de 650 en 850 euro (en soms nog wel duurder) Als u een Heilige Birmaan neemt met stamboom is de kans op erfelijke ziektes vele malen kleiner en men weet precies uit welke katten de gehele familie van het kitten bestaat. Men kan natuurlijk nooit 100% garanderen dat je kitten gezond blijft. Dat is niet reëel. Maar met een kat zonder stamboom weet u zeker dat uw geen poot heeft om op te staan mocht er wat met het kitten aan de hand zijn.

Hoe duur een Heilige Birmaan ook lijkt, het verantwoord fokken van dit ras is een kostbare aangelegenheid. De uitgaven zijn dan ook 9 van de 10 keer hoger dan de opbrengst van een nestje.

Laat u er niet toe verleiden om u kitten al op een leeftijd van 6 tot 8 weken op te mogen halen. Het heeft moeder dan nog hard nodig voor de wijze levenslessen. Ze moeten volledig ingeënt en ontwormd zijn en mogen pas met een leeftijd van 13 en soms zelfs 16 weken verhuizen. Als een kitten een reactie krijgt op een enting (wat altijd kan) wordt het afgeraden om het kitten mee te nemen. Maar geen enkele goede fokker zal dan überhaupt het kitten laten verhuizen, maar pas later.

Een goede Cattery voedt de kittens op in huiselijke kring met alle geluiden en indrukken, voor goede socialisatie. Is aangesloten bij een rasvereniging en leeft ook alle regels van de vereniging na.

Vraag gerust bij de fokker naar de bewijzen van alle testen van de ouders. Men dient die te kunnen overleggen. De Cattery dient hygiënisch/schoon te zijn alsmede ook de aanwezige katten. Schone ogen ,oren en vlo vrij. Ook geen vettige vachten en de kittens dienen niet te niezen met snot en natte rode ogen als gevolg. Gaat u kijken bij een Cattery naar een kitten, ga dan altijd naar 1 Cattery op een dag. Dit i.v.m. overbrengen van eventuele ziektes, bacteriën of virussen. De moederpoes dient ook altijd bij de fokker aanwezig te zijn. Vader verblijft meestal bij een andere fokker, indien men zelf geen dekkater heeft.

Zie toe dat de kittens vrij opgevoed zijn.Dus niet schuw, angstig en dat ze zich niet verschuilen onder kasten etc. Dat u ze gewoon op kan pakken. Kortom: Dat ze goed gesocialiseerd zijn.

Ook is het belangrijk dat u een klik hebt met een bepaald kitten maar ook met de fokker.Natuurlijk geldt dit ook voor de fokker zelf dat die een klik met de potentiële koper heeft.

Bespreek goed met de fokker wat u wensen zijn. Wilt u een poes of een kater?? Wilt u in de toekomst zelf gaan fokken maak dit dan ook bekend bij de fokker. Hebt u al andere katten in huis, bespreek dan wat voor kitten met welk karakter het beste bij u andere katten past. Hebt u nog geen katten dan zullen de meeste fokkers u aanraden om nog een kat (mag ook een huiskat zijn) in huis te nemen omdat de birmaan over het algemeen niet graag alleen is.Er is dan kans op gedragsproblemen.Denk aan in huis plassen en agressie. Heel veel fokkers werken met een koopovereenkomst waarin wat garantiebepalingen staan. Die kunnen bij iedere cattery anders zijn.

Mocht u gevallen zijn voor een heel leuk Heilig Birmaan kitten met stamboom dan wensen wij u heel veel plezier met het nieuwe gezinslid. Mocht u vragen hebben of zorgen om u kitten kan men altijd vragen stellen in de groep De Heilige Birmaan (link hieronder).
Daar zitten vele fokkers en liefhebbers met veel ervaring die u wellicht enig antwoord kunnen geven.
Men mag ook altijd contact opnemen met mij. Contact.

Ten slot willen wij u er nog op wijzen dat als u juist geen kitten zoekt maar liever een wat oudere kat heeft, ook regelmatig lieve herplaatsers aangeboden worden. Die kun je o.a regelmatig vinden in de groep De Heilige Birmaan op Facebook.
Als ook op Felikat Werkgroep Heilige Birmaan op Facebook

Ook die verdienen een gouden mandje om oud in te worden.